BD in Het Belang van Limburg

Truiense parenclub heropent: “Voor orale seks moet het mondmasker natuurlijk even uit”

“We houden ons aan de regels.” Aan de regels, dat betekent net als op café: per vier aan een tafel. “ En per bubbel van vier naar een kamer”, klinkt het in de Truiense Bornedries, één van de enige twee parenclubs in Vlaanderen die na acht maanden sluiting heropende.

Een openluchtzwembad met opblaasbare zwaan. Witte loungestoelen die per vier rond de tafeltjes staan. Achterin: een aangelegd zandstrand met zo’n 25 ligbedden. Zonder volk lijkt Cap d’Agde@BD in de Truiense Hoeve Bornedries een gewone beachclub. Onze reporter mocht een kijkje gaan nemen na de heropening, toen er wél volk was. Op een zaterdagnamiddag: volle parking, en een zeventigtal klanten die rond het zwembad genieten van de zon. En van elkaar. Overal staat handgel om te ontsmetten. De tafeltjes staan op 1,5 meter van elkaar. En wie rechtstaat doet dat zoals in elke horecazaak met mondmasker. Mondmasker, en voor de rest: naakt. Want kleren zijn niet toegelaten in de beachbar van de parenclub. Enkel strandkledij, of… niets.

“Al ooit in een parenclub geweest?”, vraagt eigenaar Luc Janssen (69), wanneer hij ons rondleidt. “De meeste mensen die het niet kennen, denken dat ze hier een miezerige ruimte gaan aantreffen vol zwetende lijven. Allemaal mannen van mijn leeftijd, met jonge escortes. Dat beeld klopt totaal niet. Hier kom je iedereen tegen: de buurman, de bankbediende, de notaris of huisarts. Vooral mensen van halfweg in de dertig, tot vooraan in de vijftig.”

Zaakvoerder Luc Janssen: “In discotheken kan je de verspreiding niet tegenhouden, en de parenclubs staan al helemaal vooraan in de rij.”

Bubbel

Bornedries was, net zoals cafés en restaurants, gesloten sinds oktober en ging op 11 juni weer open. “In principe valt een parenclub onder de regels van een discotheek: wij zijn normaal ook een nachtclub die open is van 20 uur tot 4 uur”, legt Luc uit. “Discotheken zijn al maanden dicht en gaan voor september zeker niet opnieuw open. De officiële instanties zwijgen in alle talen over discotheken. Met reden: in discotheken kan je de verspreiding niet tegenhouden, en de parenclubs staan al helemaal vooraan in de rij. De meeste parenclubs zijn dan ook dicht sinds maart 2020. Elk bedrijf valt onder een NACE-BEL-code. Wij vielen van in het begin van de coronacrisis onder de juiste code om net als cafés en restaurants open te mogen. Verschillende clubs hebben geprobeerd om hun code aan te passen. Dat lukt natuurlijk niet. Hoe het komt dat wij de juiste code hadden? Ervaring. Ik zit al 40 jaar in het vak, ik weet hoe het werkt. Vorige zomer wilden we opengaan, maar er mocht niet gedanst worden. Daarom hebben we gekozen voor het concept van een beachclub waar je kunt zitten of liggen, en die al om 14 uur opent. Hier mogen ze niet dansen, net zoals op café. Iedereen zit per bubbel van vier rond een tafel, met anderhalve meter tussen de gezelschappen. Vorige zomer zijn hier geen besmettingen geweest, en toen waren er nog geen vaccins. Maar de regels moeten gevolgd worden. Ik wil niet dat het hier een broeihaard van besmettingen wordt, anders mag ik de komende drie jaar mijn deuren sluiten. Dus: mondmasker op als je rondloopt, en 1,5 meter afstand houden.”

Zaakvoerder Luc Janssen: “Hier gebeurt minder dan mensen denken. In een samenvatting van een voetbalmatch van 90 minuten worden enkel de goals getoond. Ook hier wordt niet constant gescoord.”

Masseren

Moeilijk in een parenclub, lijkt ons.
“In tegenstelling tot wat de mensen denken, ligt hier niet standaard iedereen te seksen”, zegt Luc. “Kijk maar eens rond. Je valt hier onverwacht binnen, ik heb tegen niemand gezegd dat de krant langskomt en zie je nu iemand bezig? Natuurlijk is dat wat altijd van een parenclub getoond wordt. Net zoals in een samenvatting van een voetbalmatch van 90 minuten: daarin worden enkel de goals getoond. Ook hier wordt niet constant gescoord. De meeste klanten genieten van een drankje, van het gezelschap, van het zwembad. Als het mooi weer is zitten ze liever hier dan 200 kilometer naar zee te rijden.” Hij wijst naar de ligbedden met matrassen op het zandstrand. “Als je later op de avond terugkomt, zijn daar achterin op de vele bedden misschien wel wat koppeltjes aan het vrijen.”
Niet veel later zien we recht voor ons een man zijn naakte vrouw met zonnecrème insmeren. Hij wrijft de crème zwoel over haar lichaam, over haar borsten. “Die man is zijn vrouw gewoon aan het masseren, niets mis mee”, zegt Janssen. “Maar dat kan aan een gewoon zwembad niet: dan kijkt iedereen vreemd. Zelfs op het naaktstrand in Bredene zouden ze dit niet tolereren. Hier kan het wel. Daarom komen ze liever naar hier. Het wil ook niet zeggen dat je hier seks moét hebben. Daarachter zit een koppel in de hoek, ze zijn hier al een paar keer geweest maar hebben verder met niemand contact. Hier gebeurt veel minder dan de mensen denken. Zonder te zeggen dat er niets gebeurt. Je kan ook als koppel naar hier komen, in je blootje in de zon liggen, en gewoon wat foefelen zonder anderen te betrekken.” Toch zijn enkele van de 22 erotische ruimtes open, waar de gasten zich ongestoord kunnen terugtrekken. “De kleinste kamers zijn open: daar mogen ze per bubbel van vier naar binnen”, zegt Luc. “En wanneer je naar binnen en buiten gaat: mondmasker op.”

Een koppel betaalt in Bornedries 20 euro inkom, een alleenstaande vrouw 10 euro en een alleenstaande man 90 euro. “Aan het einde van de avond betalen ze dan de consumpties die ze verbruikt hebben: drank en broodjes”, legt Luc uit. “Voor corona werkten we met een vast bedrag voor de hele avond: 60 tot 90 euro per koppel, met uitgebreid buffet en drank inbegrepen. De meeste parenclubs werken zo, maar dat is niet rendabel.”

Blinkende stiletto’s

Dan is het tijd om ons tussen de klanten te begeven. Als enige mét kleren aan. “Enkel interviews in lingerie”, klinkt het grappend. “Ik heb afgesproken met mijn man dat ik niet zover zou gaan als de Deense journaliste een paar weken geleden”, antwoord ik lachend.
De toon is gezet.

Een koppel uit Nederlands-Limburg zit aan een tafeltje met een glas bubbels in de hand. Hij: 60 jaar, donker haar en gebruind lijf. Zij: een nette dame van 58 jaar, blond krullend haar, roze zonnebril en blinkende stiletto’s. Allebei naakt. “Wij komen altijd naar België omdat het hier gemoedelijker is”, zeggen ze. “Het was acht maanden gesloten en je mist vooral het sociaal contact, niet zozeer de seks”, zegt de man. “Het is net zoals in de kroeg: eenmaal je leuke mensen leert kennen, kan er spontaan meer van komen. Meestal heb ik seks met een andere man, terwijl mijn man kijkt”, vertelt de vrouw. “We zijn altijd al voorzichtig, en sinds corona nog voorzichtiger. Toch ben ik besmet geraakt. In december zijn we in Gran Canaria op vakantie geweest: daar komen veel swingers samen. Ik ben met corona naar huis gegaan en ben drie weken goed ziek geweest. Intussen zijn we allebei gevaccineerd: we zijn beschermd, dus er is geen reden meer om niet te komen. Meestal zeggen de mannen ook spontaan: ik ben gevaccineerd, dus je moet niet bang zijn. Toch hou ik zo lang mogelijk mijn mondmasker op. Voor orale seks moet ik het natuurlijk wel even uitdoen. (lacht) Omdat we nu gevaccineerd zijn, is dat verantwoord. Het is nu anders dan een jaar geleden.”

NEDERLANDSE VROUW (58): “Ik ben gevaccineerd, maar hou zo lang mogelijk mijn mondmasker op. Voor orale seks moet het natuurlijk wel even uit.”

Testen

Ook Glenda (34) en Kenneth (37) uit Tongeren genieten met enkele vrienden van een drankje langs het zwembad. Glenda is naakt, Kenneth draagt een zwembroek. “Wij komen hier nu al vijf of zes jaar, twee tot drie keer per week”, vertellen ze. “Onze voornaam mag je gerust in de krant zetten: we maken er geen geheim van. We zijn zelfs al bij Luc Alloo op tv geweest.” Toch heeft de zaakvoerder liever niet dat ze op de foto gaan. “Als andere klanten dat zien, schrikt dat af: privacy is het sleutelwoord”, zegt Luc. “Dat is de regel: je zegt niet wie je hier tegenkomt”, zegt Kenneth. “Als mensen vragen wie hier komt, zeg ik altijd: kom zelf maar eens kijken.”

Biseksueel

Glenda en Kenneth hebben de club gemist de afgelopen maanden. “We hebben met een paar vrienden privéfeestjes gehouden”, zegt Glenda. “Wel altijd met dezelfde vrienden, zodat de contacten beperkt bleven. Niet alleen voor de seks, meer om samen te zijn. Voor mezelf heb ik nooit schrik gehad om besmet te raken. Wel voor mijn schoonma, maar zij was snel gevaccineerd. Als swingers laten we ons sowieso om de zes maanden testen op soa’s bij de dokter. Dat doen we uit wederzijds respect voor de andere koppels. Als we toch gingen voor een soa-test hebben we ook gevraagd om na te kijken of we al antistoffen tegen corona hadden. Intussen zijn we zelf voor de eerste keer gevaccineerd.”

GLENDA (34): We hebben met een paar vrienden privéfeestjes gehouden. Wel altijd met dezelfde vrienden, zodat de contacten beperkt bleven.

De twee hebben als koppel seks met andere koppels. “Wij gaan altijd samen naar achter”, zegt Glenda. “Ik ben biseksueel, net als verschillende vrouwen die hier komen. Nu is het hier nog niet hetzelfde als voor corona, maar we zijn blij dat het weer open is. We houden ons aan de regels en zitten per vier aan een tafel, telkens met de nodige afstand: we willen vermijden dat Luc moet sluiten. En wie zich ziek voelt, blijft thuis. Wij kennen mensen die dit onverantwoord vinden, maar thuis wel met verschillende andere koppels afspreken.
Eigenlijk is het hier veel veiliger dan op een privéfeest.”

Over Ons

Our business is pleasure

In Bornedries brengen niet enkel de aanwezigen je hoofd op hol, maar ook de fantasie van de erotische kamers en hoekjes.